Translate

tirsdag 17. april 2012

Tenåringsjobben

Det finnes ikke mange jobber å søke på når man er under atten år. Vaskejobbene som ofte ble gjort av ansattes tenåringsbarn, er satt bort til profesjonelle vaskefirmaer, "polakkene" plukker jordbær og vasker hjemmene våre, andre innvandrere løper med reklame og aviser, dag som natt. De tradisjonelle tenåringsjobbene er det andre som har i dag, det er greit, sånn er det bare.

Nå var tenåringen over atten, og mor hadde mast en god stund. Det var på tide å skaffe seg en ekstrajobb.  Hennes første jobb. Nede i veien skulle det åpnes nytt bakeri, Bjølsen Bakeri. Tenåringen snekret sammen søknad og CV, og sendte av gårde. Vips, to dager senere hadde hun vært på intervju og fått jobben. Stolt viste hun frem kontrakten. Stilling: Blingsesmører. Hvem som var gladest kan man lure på. Mor hoppet opp og ned mens hun viftet med kontrakten og gratulerte, det var ikke fritt for at man kunne skimte en tåre i øyekroken. Om den tåren var av lettelse for innsparte lommepenger, eller om det var  ren glede på vegne av tenåringen, kan det spekuleres i. Kanskje var det også et håp om at det skulle dryppe en kanelbolle eller to på den berømmelige klokker'n, altså mor. Jentungen skulle tross alt jobbe i bakeri.

Tenåringen startet i jobben, annen hver helg skulle det smøres blingser, lages kaffe, serveres og ryddes. Bjølsen Bakeri er et gammeldags bakeri, de baker alt i samme lokale som kaféen. Etter endt opplæring og jobben var igang, fikk mor hjem en tenåring som nærmest var nær døden. Hun slang seg på sofaen, orket ikke bevege seg, orket ikke lufte bikkja, orket knapt noe. Aldri hadde hun vært så sliten, i hele sitt liv. Mor klarte ikke la være å le, endelig fikk jentungen kjenne på kroppen hvordan det kunne være. Hvordan arbeidslivet ubarmhjertig kan behandle en stakkar, uavhengig av dagsform og livssituasjon. Nå forstod plutselig tenåringen hvorfor mor ikke alltid var like opplagt, for eksempel etter mange nattevakter på rad. Endelig forstod hun.

Jobben gikk litt greiere etter hvert. Rutinene ble etablert. Tenåringen er fremdeles sliten etter en arbeidsdag, men hun har det også veldig gøy. Når de tar salgsrekorder på hennes vakt, kommer hun hjem stolt, og strålende fornøyd over dagens innsats. For en tenåringsmamma er det fantastisk å se denne utviklingen hos barnet sitt, hvordan solid arbeidsinnsats skaper et godt selvbilde. Merkelig nok, ser det ut til at skolearbeidet også går lettere etter hun skaffet seg helgejobben.

Nå er det sikkert en del tenåringer som har foreldre som ikke maser om helgejobbing, foreldre som har nok penger til å finansiere sine tenårings eskapader. Først og fremst er dette leit for tenåringen, for denne går glipp av viktig kunnskap, både om verden og om seg selv.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar