Translate

Skulpturenpark Köln


Går du nordover fra Hohenzollernbrücke til Zoobrücke, på den riktige siden av Rhinen, altså samme side som Kölnerdomen, da kommer du til Köln skulpturpark.

Dan Graham - Greek Cross Labyrinth

Skulpturparken i Köln er et av mine yndlingssteder i byen. Jeg blir glad av å tusle rundt og titte på alle de fantastiske skulpturene. Det er som en lekeplass for både barn og voksne. For eksempel er det lett å la seg lokke til lek i Dan Grahams labyrint. Graham er en verdenskjent kunstner, du finner skulpturene hans i storbyer som Berlin og New York, og på småsteder som Lofoten og Vågå. 


Nye skulpturer oppdages ved hvert besøk selv om skulpturene er de samme, i hvert fall for to år av gangen.


Dirk Skreber - Reactor


Som Autobahnens mor, med fri fart, skulle man kanskje tro at tyske bilførere trenger en påminnelse i form av en smadret Volkswagen. Faktum er at tyskere, bare så vidt, dør bittelitt oftere enn oss nordmenn i bilulykker. (OECD)


Initiativtaker til Köln Skulpturenpark var kunstsamlerparet Eleonore og Michael Stoffel De er nå begge døde, men samlingen deres lever videre som Tysklands viktigste private kunstsamling. Samlingen teller ca 200 verk av moderne kunst. Parken som ble lansert i 1997, lever også videre. Den blir godt passet på av interesseforeningen og Köln by. Tony Cragg - Wirbelsäule
Parken har store nydelige trær, men likevel god plass til skulpturer i alle størrelser. Området strekker seg 
over 2,300 m2
Tony Cragg - The Articulated Column
                                             The Articulated Column, eller Wirbelsäule som den heter på tysk, er en av flere skulpturer fra samme "serie". Dette er den første fra 1996. Den tredje ble laget i 2001, og står på Kistefot-museet på Jevnaker.
Den er laget i bronse, og selv om den er høy og tung, oppleves den bevegelig, nesten svevende. De runde formene som utgjør skulpturens kjerne bidrar til at skulpturen tilsynelatende danser eller vakler fra side til side. Går du nærmere finner du tall, som om dens balanse er avhengig av nøyaktige matematiske utregninger.
 
 

Parken er åpen hver dag (april - september: 10.30 til 19.00, oktober-mars: 10.30 - 17.00) og inngang er gratis.  

Mark di Suvero - Racine du Naos

På den første søndagen i måneden på 15,00, er en guidet tur tilgjengelig for en liten avgift. En "Mobile Art Guide" er tilgjengelig via smarttelefon, utstillingen har kodete etiketter


Sou Fujimoto: Garden Gallery

Paul Suter: Orchis

Olaf Holzapfel - Douglasie-Holz


Skulpturene blir skiftet hvert andre år. Siste justering var i 2011. Det er ikke slik at alt blir skiftet ut, noen av skulpturene er fastboende. Både tyske og internasjonale kunstnere er representert.

Barry Flanagan -
Large Mirror Nijinski
Tenker du at denne formen for kunst er kjedelig for barn? Lang i fra. Moderne, abstrakt kunst er kanskje den mest barnevennlige kunstformen, det trigger fantasien og innbyr til lek.

Ser du riktig godt etter på bilde her til venstre, ser du flere levende kaniner i gresset under skulpturen. I Köln spretter det villkaniner rundt over alt, spesielt i parkene og langs Rhinen som har store parkområder. Villkaninene er en stadig debatt. Noen mener de gjør stor skade, andre syns det er hyggelig med pelsdottene sprettene rundt anklene. Man kan jo spørre seg om det er villkaninene, eller menneskene som skaper flest problemer her i verden? Visste du forresten at Vaslav Nijinski, ballettdanseren, kunne hoppe kjempehøyt, nesten uten å ta fart, som en hare. Selv er jeg veldig glad i kaniner, det kan du lese mer om her!

Skulpturenpark Köln

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar